Hur väljer man ”rätt” webbhotell?

Man ska tänka efter noga innan man väljer webbhotell, det kan nämligen påverka ens framgång på internet avsevärt. Eftersom det finns flera olika aktörer inom branschen kan det därför kännas svårt att veta hur man ska kunna välja ”rätt” webbhotell. För en del är det priset som är avgörande, man har helt enkelt inte råd med en dyr hyra. Men även inom de olika prisklasserna finns det flera alternativ. Bara för att ett webbhotell är dyrt behöver inte det betyda att det är det bästa för just ens eget företag. 
 
Till att börja med finns det en del generella saker man ska se på. Bland det viktigaste är hur snabb servern är hos webbhotellet. Hur lång tid det tar att ladda en sida, komprimerings- och uppdateringshastigheten och liknande funktioner. Folk har inte mycket tålamod med långsamma sajter, då klickar de hellre någon annanstans. Det blir också mycket jobbigt att förbättra och uppdatera sina sidor om det går allt för långsamt.
 
En annan sak man bör kontrollera är upptiden. Det är ganska vanligt att det blir stopp i en server då och då, men frågan är hur snabbt man åtgärdar problemet. Ett antal webbhotell idag garanterar en viss tillförlitlighet eller upptid, det ska helst ligga på över 99%. Om servern ligger nere för mycket förlorar man inte bara sina kunder, men sökmotorerna kommer inte heller att hitta sidan. Detta leder till att man hamnar långt bak på deras träfflistor, vilket minskar trafiken till sajten.
 
Hur stor plats man har på servern är en annan faktor för att kunna välja ett bra webbhotell. Många erbjuder idag obegränsat utrymme, villket inte alltid är en fördel. Ofta har man inte behov av mer än några hundra megabyte, vilket är ungefär vad en normal webbutvecklare använder. Ligger man då vid sidan av någon som har ett stort projekt på flera gigabyte kommer det att påverka servern och bandbredden. En del föredrar därför ett webbhotell där utrymmet är begränsat.
 
Något som många tycker är väldigt viktigt är det support man får av webbhotellet. Det finns alltid något man behöver hjälp med och ett bra support är verkligen grundläggande. Många har idag support via e-post, men det finns en del som erbjuder chat eller telefonsupport. Man kan även finna utländska webbhotell med support på svenska. Det finns alltså mycket att tänka på innan man väljer vilket webbhotell man vill använda. En hel del beror på vad man själv har för behov och krav. 
 
Helt klart lönar det sig att se lite närmare på pris, upptid, diskutrymme, laddningstid och support innan man bestämmer sig.